Στις 26 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η πρώτη κοινή διαδικτυακή εκδήλωση της ΑΛΛΗΛΟΝ, σε συνεργασία με την οργάνωση της ελληνικής κοινότητας του Τορίνο «Microkosmos» με θέμα τον Ψηφιακο Μετασχηματισμό σε Ελλάδα και Ιταλία. Την εκδήλωση προλόγισαν η κ. κα Σοφία Μαστροκούκου, εκπρόσωπος της ιταλο-ελληνικής οργάνωσης και ο κ. Άγγελος Παγκράτης , ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΟΝ.

Οι παρεμβάσεις των διακεκριμένων ομιλητών που αποδέχτηκαν την πρόσκληση να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διατήρησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαδικτυακά και να παρακολουθήσουν τις παρουσιάσεις σημαινουσών προσωπικοτήτων, προερχόμενων είτε από την ακαδημαϊκή κοινότητα είτε από το στίβο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Συγκεκριμένα, την εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του ο κ. Βασίλης Τσώλης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Cognitiv+, ο οποίος ενέπνευσε τα μέλη της ΑΛΛΗΛΟΝ με την ιστορία σύλληψης και υλοποίησης της ιδέας για την πλατφόρμα που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης αναλύει και επεξεργάζεται μεγάλο όγκο νομικών εγγράφων με σκοπό την εξαγωγή σημαντικών πληροφοριών και γνώσης συμβάλλοντας στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των νομικών κινδύνων και ταχύτερη λήψη αποφάσεων.  Στην συνέχεια ο κ. Γιάννης Σολδάτος, Καθηγητής στο Athens Tech College και ανεξάρτητος σύμβουλος σε νεοφυείς τεχνολογικές εταιρείες, σκιαγράφησε με γλαφυρό τρόπο το επαγγελματικό μέλλον υπό το πρίσμα της τεχνητής νοημοσύνης. Οι αλλαγές που θα επιφέρει η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία και η ανάγκη προσαρμογής στις νέες επαγγελματικές συνθήκες, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ζωή ήταν μερικά από τα ενδιαφέροντα θέματα που ανέδειξε κατά την παρέμβαση του.

Επίσης, ο κ. Γεώργιος Τσιχριντζής, Καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, έδωσε μια κατατοπιστικότατη παρουσίαση των επιλογών για μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς υπενθυμίζοντας τη δυναμική και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών πανεπιστημίων στον παγκόσμιο χάρτη της τεχνολογικής εκπαίδευσης. Τέλος, την εκδήλωση έκλεισε η κα.  Μαρία Βίρβου, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, η οποία από την πλευρά της μας μίλησε για τους τομείς της Πληροφορικής με τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης για τους νέους προσφέροντας μια πολύτιμη ματιά στα επαγγέλματα του μέλλοντος.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησαν συνεδρίες speed mentoring, όπου τα μέλη της ΑΛΛΗΛΟΝ είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν προσωπικά με μέντορες  της ΑΛΛΗΛΟΝ και να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις φιλοδοξίες τους πάνω σε θέματα σπουδών ή καριέρας.

Η εκδήλωση οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη, της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων & Αδελφοτήτων Ιταλίας, με την υποστήριξη των Πανεπιστημίων Πειραιώς, Πελοποννήσου, Παντείου Πανεπιστημίου και Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και των οργανώσεων Επανεκκίνησις και Young Executives Shipping Forum. Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβαν οι κυρίες Λίλα Σίσκα και Σοφία Καλλιαντέρη, τοπικές συντονίστριες της ΑΛΛΗΛΟΝ στην Αθήνα.

Η παραπάνω εκδήλωση αποτελεί μέρος μιας σειράς διαδικτυακών εκδηλώσεων που οργανώνει η ΑΛΛΗΛΟΝ πάνω σε φλέγοντα θέματα σπουδών και καριέρας με στόχο να ενημερώσει, να εμψυχώσει και να προσφέρει πολύτιμα ερεθίσματα στα μέλη της, ιδίως κατά τη διάρκεια της συγκυρίας της πανδημίας καθώς και μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης και ιδιαίτερα ανταγωνιστικής επαγγελματικής πραγματικότητας, όπου οι νέοι αναζητούν διακαώς φάρους έμπνευσης και ελπίδας για την εκπλήρωση των στόχων τους.