Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «e-Άλληλον» είναι γεγονός! Ο τίτλος του είναι: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

 

Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι της ΑΛΛΗΛΟΝ,

Η ψηφιοποίηση της οικονομικής και της κοινωνικής ζωής είναι συνεχής και οδηγείται από την εκθετικά επιταχυνόμενη εξέλιξη των ψηφιακών τεχνολογιών. Η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού επίσης έδωσε μια μεγάλη ώθηση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το παρόν τεύχος φιλοδοξεί να συμβάλει στην καλύτερη ενημέρωση, ανάλυση και κατανόηση των εξελίξεων αλλά και των προοπτικών και δυνατοτήτων που οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν, ιδιαίτερα για τους νέους μας. Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα υστερεί σημαντικά έναντι σχεδόν όλων των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως δείχνουν, τόσο ο δείκτης Digital Economy & Society Index της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και ο δείκτης Digital Transformation Scorecard στους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση και την ψηφιακή εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού. Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του ελληνισμού στο σύνολό του, να πετύχει η Ελλάδα υψηλούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Ο στόχος αυτός θα είναι απλά ανέφικτος δίχως ένα ποιοτικό άλμα προς το εμπρός, όσον αφορά την ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα.

Στην ουσία «Ή θα προχωρήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό ή θα απαξιωθούμε».

Υπάρχει βέβαια τώρα μεγάλη κινητικότητα γύρω από το θέμα αυτό, η οποία δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για το μέλλον. Η κυβέρνηση και ο ιδιωτικός τομέας δείχνουν δυναμισμό και μάλιστα είναι σχετικά ψηλά σε ορισμένους επί μέρους ευρωπαϊκούς δείκτες ενώ οι νέοι και εργαζόμενοι δείχνουν να αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο τις πελώριες προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες. Θα αναφερθώ ιδιαίτερα σε δύο από τα εξαιρετικά άρθρα του τεύχους αυτού:

  • 1ον στο άρθρο του Κου Τσώλη: Έλληνας του εξωτερικού που επέστρεψε στην Ελλάδα (Brain gain), ξεκίνησε την εταιρία του και εξυπηρετεί την διεθνή πελατεία του με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης προσφέροντας εξειδικευμένες υπηρεσίες σχετικές με την διαχείριση νομικών κειμένων. Ελπίζουμε το εξαιρετικό του παράδειγμα να εμπνεύσει και άλλους συμπατριώτες μας που δρουν και συχνά μεγαλουργούν εκτός Ελλάδας.
  • 2ον στο άρθρο του πρέσβη ε.τ. Κου Ηλιόπουλου σχετικά με την επιρροή της ψηφιακής τεχνολογίας στην άσκηση της διπλωματίας το οποίο είναι νομίζω αναφορά για το θέμα και δείχνει πόσο η ψηφιοποίηση μεταβάλλει τα πάντα.

Στο τεύχος αυτό εγκαινιάζουμε τρεις νέες μόνιμες στήλες. Η πρώτη είναι οι «Νεανικές Ματιές» όπου τα νεότερα μέλη της ΑΛΛΗΛΟΝ αποκτούν βήμα επικοινωνίας. Επίσης εγκαινιάζουμε μια σειρά βιβλιοπαρουσιάσεων μελών με ένα εξαιρετικό βιβλίο του καθηγητή Κου Λιαργκόβα. Τέλος παρουσιάζουμε 16 από τους πλέον των 160 μεντόρων της ΑΛΛΗΛΟΝ, οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους σε συνήθως νεότερα μέλη μας.

 

Άγγελος Παγκράτης,

Ιδρυτής και Επίτιμος πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΟΝ

Πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Αργεντινή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου