Τεύχος 15, Σεπτέμβριος 2024: «Η ψηφιοποίηση στην υπηρεσία του πολίτη, των ελευθεριών και της Δημοκρατίας»

Αγαπητά μέλη και φίλοι της ΆΛΛΗΛΟΝ,

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ

Τον Μάιο του 2017, το περιοδικό Economist δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο: “Ο πιο πολύτιμος πόρος στον κόσμο δεν είναι πλέον το πετρέλαιο, αλλά τα δεδομένα”.

Ακούγεται ανατρεπτικό αλλά η πραγματικότητα ίσως να μην απέχει πολύ! Το βασικό μέσο που οδηγεί τον κόσμο σήμερα, και την Ελλάδα με ταχύτατα αναπτυσσόμενους ρυθμούς, είναι η ψηφιακή πληροφορία.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αναπτυχθεί πιο γρήγορα από κάθε άλλη τεχνολογία στην ανθρώπινη ιστορία. Τον περασμένο χρόνο το 65.7% του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποίησε το ίντερνετ. Οι κινητές τεχνολογίες (π.χ. Smart Devices, Bluetooth, QR Codes), το ίντερνετ, η ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και το AR (Augmented Reality) έχουν διεισδύσει σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Το ChatGPT, το πιο ταχέως αναπτυσσόμενο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιείται από 180.5 εκατομμύρια χρήστες μέσα σε ένα χρόνο (SimilarWeb, 2024). Ενδεικτικά το Facebook χρειάστηκε 4.5 χρόνια για να αποκτήσει τους αντίστοιχους χρήστες.

Οι δυνατότητες είναι αμέτρητες σε όλους τους τομείς. H τηλεϊατρική έκανε εφικτή την παροχή υπηρεσιών υγείας εξ’ αποστάσεως κατά την διάρκεια της πανδημίας. Ο ψηφιακός ιατρικός φάκελος, οι φορητές ιατρικές συσκευές (wearables) και η γενετική δίνουν απεριόριστες δυνατότητες στην εξατομικευμένη ιατρική. Η εργασία και η εκπαίδευση έγιναν επίσης δυνατές εξ’ αποστάσεως. Πολλές χώρες ήδη επιτρέπουν στους δρόμους αυτοματοποιημένα αυτοκίνητα και ο αριθμός αυξάνεται με την μέρα. Πόλεις, όπως το Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, επανακαθορίζουν την έννοια του ταξί που πολλοί από εμάς παίρνουμε για να πάμε στην δουλειά μας κάθε μέρα.

Ποιος φανταζόταν ότι όταν στην δεκαετία του 90’ πρωτοεισήχθηκε η τηλεσυνάντηση, τα επιχειρηματικά ταξίδια θα μειώνονταν κατακόρυφα τις επόμενες δεκαετίες; Παρομοίως, και τώρα σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό, η ανθρωπότητα είναι σε μια κοινωνική καμπή. Ίσως την πιο σημαντική καμπή όλων των προηγούμενων ετών με σκοπό να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος του μέσου πολίτη, του κοινού ανθρώπου στον κυκεώνα των εξελίξεων.

ΤΟ ΘΕΜΑ:

Για τον λόγο αυτό αφιερώνουμε το 15ο τεύχος του περιοδικού e-Άλληλον, του τριμηνιαίου διαδικτυακού περιοδικού του Παγκόσμιου Ελληνικού Δικτύου Αλληλεγγύης υπέρ των Νέων για Σπουδές, Επαγγελματική Ένταξη, Σταδιοδρομία, στο θέμα:

«Η ψηφιοποίηση, στην υπηρεσία του πολίτη, των ελευθεριών και της Δημοκρατίας»

και καλωσορίζουμε σχετικά άρθρα.

ΤΙ ΟΡΙΖΟΥΜΕ ΩΣ ΨΗΦΙAKH ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Είναι δεδομένα που διαβάζονται, αποθηκεύονται, μεταφέρονται και χρησιμοποιούνται από δίκτυα και υπολογιστές. Οποιαδήποτε πληροφορία σήμερα μπορεί να μετατραπεί σε ψηφιακή και συνήθως διαμορφώνεται εξαρχής ως ψηφιακή.

Δεδομένα:

  • Το 63% των μαθητών γυμνασίου- λυκείου στην Αμερική χρησιμοποιούν ψηφιακές μεθόδους για την εκπαίδευσή τους (Statista, 2023).
  • Η παγκόσμια αγορά της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να μεγαλώσει 37% κάθε χρόνο από το 2023 ως το 2030 (Grand View Research, 2023).
  • Από τις πέντε πλουσιότερες εταιρίες σε όλο τον κόσμο το 2023 (Apple, Microsoft, Saudi Arabian Oil, Alphabet και Amazon σε σειρά κατάταξης), μόνο μία δεν σχετίζεται άμεσα με τον χώρο της ψηφιακής πληροφορίας. Ο επιχειρηματικός κόσμος ξοδεύει προοδευτικά όλο και μεγαλύτερους πόρους στην κατάκτηση, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων.

 

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:

Σχεδόν όλες οι υπηρεσίες σήμερα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά. Ο απλός πολίτης κατέχει και διαχειρίζεται ένα τεράστιο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό δεδομένων. Πολλά από αυτά αποθηκεύονται και μεταφέρονται μαζί του σε κάποια «έξυπνη συσκευή».

Σε αυτό το εναλλασσόμενο πλαίσιο τα κράτη προσαρμόζουν αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις, μοντέλα, διαδικασίες, συστήματα και υπηρεσίες για την ασφάλεια και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Αντιστοίχως οι πολίτες υποχρεούνται να ακολουθήσουν τις εκάστοτε οδηγίες και να προσαρμοστούν στις ρυθμίσεις του ψηφιακού μας κόσμου.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΑΥΤΟΥ:

Το βασικό κριτήριο της επιτυχίας μιας καινοτομίας συνήθως είναι η ανάλυση των επιχειρησιακών κερδών των εταιρειών που την πρόσφεραν. Σε αυτό το τεύχος θα θέλαμε να εξετάσουμε μαζί το θέμα από μια διαφορετική οπτική γωνία. Συγκεκριμένα, κύριος σκοπός είναι να συζητήσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον ρόλο της ψηφιακής πληροφορίας από την πλευρά του απλού πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα.

H παρακάτω καμπύλη του Καθηγητού Everett Rogers (Ohio State University, 1962) περιγράφει τα διαφορετικά στάδια της υιοθέτησης μιας καινοτομίας από την πλευρά του καταναλωτή. Ο καθένας από εμάς βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο και όλοι μαζί σαν κοινωνία επίσης βρισκόμαστε σε κάποιο στάδιο αυτής της καμπύλης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΟΥ 15ου ΤΕΥΧΟΥΣ:

  • Ο ρόλος του απλού πολίτη σε αυτές τις γρήγορες τεχνολογικές εξελίξεις και την πληθώρα των πληροφοριών. Προκλήσεις και προοπτικές.
  • Τεχνολογική εκμάθηση του μέσου πολίτη. Η χρησιμότητα και η δύναμη που προσφέρει σε καθημερινές επιλογές και ελευθερίες. Ηλικιακοί και τοπογραφικοί προβληματισμοί.
  • Ανάλυση της επιτυχίας του εγχειρήματος της ψηφιοποιημένης πληροφορίας στην κοινωνία. Αποτελέσματα, θετικές και αρνητικές επιπτώσεις.
  • Η ενημέρωση του κοινού γύρω από τα προσωπικά δεδομένα σχετίζονται συνήθως με την ασφάλεια. Ενεργός ρόλος του πολίτη στην διαχείριση των προσωπικών του δεδομένων. Ευκαιρίες και προβληματισμοί.
  • Ψηφιακή ένταξη. O ίσος καταμερισμός των αγαθών από την χρήση της τεχνολογίας εξαρτάται από το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Ενδεικτικά μόνο το 36% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών έχουν επαρκές ίντερνετ (Statista, 2023). Λύσεις και προτάσεις.
  • Θέση της Ελλάδας στην καμπύλης υιοθεσίας της καινοτομίας σχετικά με την γνώση, χρήση και διαχείριση της πληροφορίας. Ανάλυση δεδομένων, προκλήσεις και προοπτικές.
  • Σχέση καταναλωτή – επιχείρησης. Νέα μοντέλα επιχειρηματικότητας και οι επιπτώσεις τους στο ευρύ κοινό.
  • Νεοφυείς εταιρείες και η σχέση τους με την εξέλιξη της ψηφιακής πληροφορίας. Κοινωνικά κενά που χρήζουν καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα.
  • Οικονομικές παρατηρήσεις. Επιπτώσεις των ευρέων ψηφιακών μεταρρυθμίσεων στο νοικοκυριό του απλού πολίτη και ως αποτέλεσμα στην οικονομία μιας χώρας.
  • Νομοθετικό πλαίσιο στο συνεχές εναλλασσόμενο πεδίο της ψηφιακής πληροφορίας. Ρόλος και γνώση του πολίτη.
  • Ρόλος των κυβερνήσεων στην ψηφιακή μεταρρύθμιση και επιρροή στον μέσο πολίτη. Αλλαγές στην καθημερινότητα και μελλοντικές ανάγκες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΩΝ

  • Παρακαλούμε υποβάλετε την “Αίτηση Έγκρισης Τίτλου και Περίληψης Άρθρου” που θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας ή στείλτε μας, το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν τις 10/07/2024 ένα σύντομο email για να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον σας για την συγγραφή ενός άρθρου στο τεύχος αυτό του περιοδικού μας, μαζί με το θέμα σας και ένα σύντομο περίγραμμα 5-10 γραμμών της δομής του άρθρου σας, στα: periodiko@allilonnet.gr και marina@iamahealth.net.
  • Τα υποβληθέντα κείμενα θα εξεταστούν και θα επιστραφούν στους/στις συγγραφείς με τυχόν προτάσεις για βελτίωση/προσαρμογή το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την υποβολή τους.
  • Εάν επιλεγεί το άρθρο σας προς δημοσίευση, θα σας ζητηθεί να μας στείλετε το πλήρες ολοκληρωμένο άρθρο σας συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα υποβολής άρθρου και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις 15/09/2024 για επικείμενη δημοσίευση.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΡΘΡΩΝ

  • Μόνο άρθρα γραμμένα στην ελληνική ή την αγγλική ή την γαλλική γλώσσα θα εξεταστούν για δημοσίευση. Το μέγεθος του άρθρου θα πρέπει να είναι μέχρι 1300 λέξεων (2-3 σελίδες Α4),εξαιρουμένων των υποσημειώσεων, και να περιλαμβάνει περιορισμένες βιβλιογραφικές αναφορές ή υποσημειώσεις. Οι βιβλιογραφικές παραπομπές να είναι κατά προτίμηση μόνο στο τέλος του άρθρου κι όχι στο τέλος της κάθε σελίδας.
  • Το περιεχόμενο των άρθρων θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει αποτελέσει μέρος προηγούμενης δημοσίευσης. Άρθρα που αναδημοσιεύονται αργότερα σε άλλο περιοδικό πρέπει να περιλαμβάνουν αναφορά στο e-Άλληλον.

Αναλυτικότερες οδηγίες παρέχονται στον Οδηγό Συγγραφής Άρθρων.

Με τιμή,

Για την e-Άλληλον
Άγγελος Παγκράτης, Εκδότης
Μαρίνα Διαπούλη- Παππά, Προσκεκλημένη εκδότρια
Χρήστος Μπεζιρτζόγλου, Αρχισυντάκτης

————————————————————————————————————————————————-

Δείτε όλα τα τεύχη του περιοδικού e-Άλληλον εδώ

eAllilon Issue 1 cover