Το 12o τεύχος του περιοδικού «e-Άλληλον» είναι γεγονός! Ο τίτλος του είναι: «Η σημασία του οργανωμένου εθελοντισμού, στην καθημερινότητα, στην κοινωνία και δημοκρατία».

Δείτε όλο το τεύχος εδώ.

Μήνυμα του εκδότη

Αγαπητά μέλη, φίλοι και φίλες της ΑΛΛΗΛΟΝ,

Η πορεία της ΑΛΛΗΛΟΝ, από την αρχή της ιστορίας της, στηρίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά και συμμετοχή όλων των μελών και μεντόρων της. Έτσι, ο τίτλος του ενθέτου του τεύχους τούτου είναι βαθιά ριζωμένος στο μυαλό και στις αξιακές αρχές κάθε μέλους της ΑΛΛΗΛΟΝ. Γι αυτό, η συνεργασία με την Ακαδημία Εθελοντισμού HELPHELLAS αναπτύχθηκε πολύ φυσιολογικά, και θα αναπτυχθεί περαιτέρω. Ήδη, προβλέπουμε να έχει συνέχεια το τωρινό ένθετο στο επόμενο τεύχος του περιοδικού μας τον Μάρτιο.
Το θέμα του εθελοντισμού είναι πελώρια σημαντικό για το μέλλον ουσιαστικά της κάθε χώρας του πλανήτη και ακόμη περισσότερο για την δική μας. Οι λόγοι εξηγούνται εκτενώς από τους εξαιρετικούς αρθρογράφους του τεύχους. Θα επιμείνω σε μια μόνο διάσταση η οποία δεν ήταν εμφανής ιστορικά αλλά γίνεται ταχύτατα κεντρική. Κι αυτό αφορά την σχέση μεταξύ εθελοντισμού και δημοκρατίας. Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις πολιτικές ελίτ φαίνεται να παίρνει μορφή πανδημίας σε όλο τον δυτικό κόσμο. Οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στις εκλογές είναι ήδη σε πολλές χώρες, και στην
δική μας, συχνά πλειοψηφία. Η εθελοντική κινητοποίηση των πολιτών για να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν με πολλούς τρόπους τον συνάνθρωπό τους, μπορεί να γίνει ο καταλύτης μιας ευρύτερης συμμετοχής στα κοινά. Χρειάζεται μια κοινωνία με αυξημένη κοινωνική συνοχή, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει η κοινωνία μας τις προκλήσεις που συνεχώς αυξάνονται γύρω μας. Η αποχή από τα κοινά αναδεικνύεται όλο και περισσότερο σαν μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Η συμμετοχή και ο εθελοντισμός είναι ένα σίγουρο μέσο ανατροπής της πορείας υποβάθμισης βασικών δημοκρατικών αρχών και ελευθεριών.
Οι αρθρογράφοι είναι εξαιρετικοί, το τεύχος είναι πραγματική αναφορά για τον καθένα με πολύ πλούσιο περιεχόμενο. Η καλεσμένη μας εκδότης Αντιγόνη Ωραιοπούλου έδωσε το στίγμα του περιεχομένου του ενθέτου και οι 3 αρθρογράφοι από τα «Γενικά Άρθρα» παρουσιάζουν ιδιαίτερα χρήσιμα άρθρα. To “mentor’s corner” παρουσιάζει όπως συνήθως 16 από τους μέντορές μας. Συστήνω ανεπιφύλακτα το τεύχος τούτο σε όσους συγκινούνται από την υποστήριξη και προσφορά στον συνάνθρωπο ο οποίος δοκιμάζεται ή μάχεται τον καλό αγώνα, και σε όσους ανησυχούν για το μέλλον του ευλογημένου τόπου μας. Ο Εθελοντισμός προσφέρει και χαρές και πολύτιμες ευκαιρίες να βελτιώσουμε την ζωή μας και την ζωή των
άλλων και συγχρόνως το μέλλον της πατρίδας μας.

Άγγελος Παγκράτης
Ιδρυτής και Πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΟΝ
Πρώην πρέσβης της ΕΕ στην Αργεντινή και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

 

 

 

Δείτε όλα τα τεύχη και όλες τις πληροφορίες σχετικά με το περιοδικό εδώ.