Τεύχος 11: «Deep Technologies και Καινοτομία»

 

Αγαπητά μέλη της ΆΛΛΗΛΟΝ,

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ: Οι νέες τεχνολογίες και συγκεκριμένα οι deep technologies (AI&Machine learning, blockchain, big data, robotics κ.ά.) αναμένεται να επηρεάσουν τη ζωή όλων μας σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι οι τεχνολογίες που στο άμεσο μέλλον θα οδηγήσουν σε καινοτομίες σε πάρα πολλούς τομείς, και ιδιαίτερα σε αυτοματοποίηση διαδικασιών και σε αυξημένη ασφάλεια. Παρότι η χρήση τους έχει ταυτιστεί από πολλούς με startups, τέτοιου είδους τεχνολογίες υιοθετούνται βέβαια και από τις ήδη ανεπτυγμένες και εδραιωμένες εταιρείες. Η χρήση των deep technologies είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο εξελίσσεται και σε πολλές περιπτώσεις αποτελεί «στοίχημα» και κεντρικό διακύβευμα για την πρόοδο της εθνικής οικονομίας, το κατά πόσο θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, σε ποιο βαθμό και σε ποιους κλάδους.

ΤΟ ΘΕΜΑ: Για τον λόγο αυτόν αφιερώνουμε το επόμενο, 11ο τεύχος του περιοδικού e-Άλληλον, του τριμηνιαίου διαδικτυακού περιοδικού του Παγκοσμίου Ελληνικού Δικτύου Αλληλεγγύης υπέρ των Νέων για Σπουδές, Επαγγελματική Ένταξη, Σταδιοδρομία, στο θέμα:

«Deep Technologies και Καινοτομία» και καλωσορίζουμε σχετικά άρθρα.

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ:

• Η χρήση των νέων τεχνολογιών απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης από τον σύγχρονο εργαζόμενο

• Αναμένεται να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας κυρίως σε ότι αφορά την ανάπτυξη και χρήση τεχνολογιών αιχμής

• Η ανάπτυξη καινοτομιών με τη χρήση deep tech μπορεί να:

o γίνεται πιο εύκολη και ο ρυθμός της μπορεί να αυξάνεται διαρκώς

o να αλλάζει δραστικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια επιχείρηση – ένας οργανισμός

o εξοικονομούν οι εταιρείες χρήματα μέσω της αυτοματοποίησης που προσφέρουν αυτές οι τεχνολογίες

• Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες απαιτείται υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση

• Προκειμένου να επιβιώσει μια επιχείρηση ή ένας κλάδος γενικότερα, θα πρέπει να οδηγηθεί στην ψηφιοποίηση (digitalization)

ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΥΧΟΥΣ ΑΥΤΟΥ: Σκοπός μας είναι τα άρθρα αυτού του τεύχους να παρουσιάσουν τις deep technologies και να αναδείξουν τη σημασία τους κυρίως για τις επιχειρήσεις, να παρουσιάσουν τις αλλαγές που ενδέχεται να φέρουν καθώς και την μέχρι τώρα εφαρμογή τους, να αναλύσουν το τι γνώσεις χρειάζεται να έχει ένας νέος που ξεκινάει τώρα την επαγγελματική του πορεία, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στο διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό τοπίο. Επιπλέον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το πώς έχουν αρχίσει ήδη να χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνολογίες σε διαφορετικούς κλάδους όπως για παράδειγμα το finance, το cybersecurity κ.ά.

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ:

• Η αυτοματοποίηση των διαδικασιών μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών

• Η ασφάλεια των συναλλαγών μέσω του blockchain

• Decentralized finance και οι προοπτικές του

• Δημιουργία νέων μοντέλων πρόβλεψης με τη χρήση AI τεχνολογίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα και όχι μόνο

• Ο φόβος για την αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας και η επόμενη μέρα

• Πρακτικές εφαρμογές deep tech και advanced τεχνολογίας σε διάφορα επαγγέλματα

• Σε ποιους κλάδους ενδείκνυται η χρήση νέων τεχνολογιών

• Success stories από startups που καινοτομούν μέσω των deep tech

• Η χρήση και το μέλλον των κρυπτονομισμάτων στην παγκόσμια οικονομία

• Deep tech και βιωσιμότητα – πως συνυπάρχουν και συμβαδίζουν;

• Πως επηρεάζουν οι deep technologies την αγορά εργασίας

• Η ανάλυση δεδομένων και η σημασία της – πώς επηρεάζει τις αποφάσεις και το μέλλον μιας επιχείρησης

• Πώς εφαρμόζεται το Internet of Things (IoT) στις επιχειρήσεις

• Business transformation – η σημαντικότητά του και πως επιτυγχάνεται

Φιλοδοξούμε να φιλοξενήσουμε ένα μείγμα επαγγελματιών από διάφορους τομείς, καθώς και ακαδημαϊκών, ειδικών επιστημόνων, ερευνητών, νέων στοχαστών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών/-τριών που έχουν ασχοληθεί με τις εν λόγω τεχνολογίες είτε σε εφαρμοσμένο (στην εργασία τους) επίπεδο είτε σε θεωρητικό – ερευνητικό. Ο στόχος είναι μέσω του παρόντος τεύχους να παρουσιαστούν διαφορετικές οπτικές και απόψεις ώστε να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τη θεματική μας. Η προσέγγιση σε κάθε θέμα αφήνεται στη διακριτική ευχέρεια του/της αρθρογράφου, ωστόσο αναμένουμε καλά τεκμηριωμένα επιχειρήματα, πρακτικά παραδείγματα και συγκριτικές αναλύσεις που συμβάλλουν στην διεξοδική προσέγγιση του θέματος. Το τεύχος θα δημοσιευθεί το Σεπτέμβριο του 2023.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΡΘΡΩΝ

  1.  Παρακαλούμε στείλτε μας, το ταχύτερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν τις 30/04/2023 ένα σύντομο email για να επιβεβαιώσετε το ενδιαφέρον σας για την συγγραφή ενός άρθρου στο τεύχος αυτό του περιοδικού μας, μαζί με το θέμα σας και ένα σύντομο περίγραμμα 5-10 γραμμών δομής του άρθρου σας στα email: periodiko@allilonnet.gr και dimitrisbithas@outlook.com.gr. Τα κείμενα αυτά θα εξεταστούν και θα επιστραφούν στους/στις συγγραφείς με προτάσεις για βελτίωση/προσαρμογή το αργότερο δύο εβδομάδες μετά την υποβολή τους.
  2. Εάν επιλεγεί το άρθρο σας προς δημοσίευση, θα σας ζητηθεί να μας στείλετε το πλήρες αναθεωρημένο άρθρο σας εντός μηνός μετά την αποδοχή του και σε κάθε περίπτωση το αργότερο στις 15/07/2023 για επικείμενη δημοσίευση.
  3. Μόνο άρθρα γραμμένα στην ελληνική, την αγγλική ή την γαλλική γλώσσα θα εξεταστούν για δημοσίευση. Το μέγεθος του άρθρου θα πρέπει να είναι μεταξύ 1000-1200 λέξεων (2-3 σελίδες Α4) και να περιλαμβάνει μόνο βασικές βιβλιογραφικές αναφορές ή υποσημειώσεις.
  4. Το περιεχόμενο των άρθρων θα πρέπει να είναι πρωτότυπο και να μην έχει αποτελέσει μέρος προηγούμενης δημοσίευσης. Άρθρα που επαναδημοσιεύονται αργότερα σε άλλο περιοδικό πρέπει να περιλαμβάνουν αναφορά στο e-Αλληλον.

Αναλυτικές οδηγίες παρέχονται στον Οδηγό Συγγραφής Άρθρων.

Με τιμή,
Για την e-Άλληλον
Άγγελος Παγκράτης, Εκδότης
Δημήτρης Μπίθας, Προσκεκλημένος Εκδότης
Χρήστος Μπεζιρτζόγλου, Αρχισυντάκτης

 

————————————————————————————————————————————————-

Δείτε όλα τα τεύχη της εΆλληλον εδώ

eAllilon Issue 1 cover